måndag 8 december 2014

Ekonomilektion 9/12

Under lektionen 9/12 ska vi dels gå igenom instuderingsfrågorna som ni ska vara klara med samt jobba med följande uppgift:

Skapa ett dokument som ni döper till "ekonomifakta" i er samhäll 2 mapp på drive där ni svarar på följande frågor:

1. Gå in på ekonomifakta.se. Leta reda på vad inflationen ligger på i procent för närvarande. Är det högt eller lågt? Det finns en graf där som visar på inflationstakten från 1988 och framåt (inflationen mäts med KPI). Ser ni något år där det sker en stor förändring? Om vi utgår ifrån att det hade varit riksbanken som lyckades påverka inflationen det året, vad gjorde de och vad kan det ha fått för konsekvenser om ni tittar på phillipskurvna?

2. Titta igen på grafen över inflationen och sätt pekaren på september 2008. Hur hög var inflationen då? Riksbankens mål är att hålla inflationen runt 2%. Vad tror ni att riksbanken började göra med reporäntan när de insåg att inflationen var på väg att bli så pass hög? Motivera varför!

Se nu om ni hade rätt genom att gå in på ”reporäntan” på ekonomifakta.se och titta på grafen där. Vad gjorde riksbanken med reporäntan under samma period? Förhoppningsvis samma sak som ni trodde att de gjorde! =)

Om ni svarat rätt på frågorna och har tid över kan ni testa era ekonomikunskaper genom att gå in på denna verkliga artikel från slutet av 2013 och se om ni förstår och kan förklara den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar